Nimilaki hyväksytty, olennaisia parannuksia luvassa!

Yleinen keskustelu

Nimilaki hyväksytty, olennaisia parannuksia luvassa!

ViestiKirjoittaja Anukatariina » Pe Joulu 01, 2017 8:08 pm

Nimilakiesitys hyväksytty lopullisesti Eduskunnan toisessa käsittelyssä 28.11.2017.
Ensimmäisessä käsittelyssä 22.11. Eduskunta ei tehnyt muutoksia hallituksen esitykseen.
Asian käsittely päättyi.

Hallituksen esitys löytyy täältä:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Halli ... +2017.aspx

...ja siihen liittyvä lakivaliokunnan mietintö täältä:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mieti ... +2017.aspx


Transihmisten kannalta lopputulos on kahtalainen.

Miinuspuolelle jäi

• Lakiin jäi etunimien sukupuolittaminen.

• Sukupuolituksessa käytetään tilastointia, jonka mukaan nimi on sukupuolineutraali vain, jos se on vähintään viidellä elossa olevalla ”toisen sukupuolen” edustajalla.

• ”Toisen sukupuolen” nimen voi saada vain, jos esittää identiteetistään luotettavan selvityksen. Tämä johtaa siihen, että maistraatti ja nimilautakunta tekevät päätöksiä ihmisen sukupuoli-identiteetin vakuuttavuudesta.

• Nimenmuutos on maksullinen muulloin kuin juridisen sukupuolen muuttamisen yhteydessä, mikä ei vastaa monen transihmisen sukupuolenkorjausprosessin aikataulusta nousevia tarpeita.

• Translapsen nimenmuutosta ei tueta riittävästi

Laki tuo myös jotain olennaista hyvää:

• Miehen ja naisen nimien yhdistelmää ei mainita laissa, mutta sitä ei erikseen kielletäkään. Oikeusministeriön ennakkotieto on, että lailla ei ole tarkoitus sellaista kieltää esimerkiksi inter- ja muunsukupuolisilta ja transvestiiteilta.

• Etunimen sukupuolitusmekanismia ei ole tarkoitus noudattaa orjallisesti ja sen on määrä olla lain kirjainta joustavampi – sinänsä outoa, että laki kirjoitetaan tiettyyn muotoon, jota ei sitten ole tarkoituskaan noudattaa!

• Sukupuoli-identiteetin luotettava osoittaminen on selvästi lievempi ilmaisu kuin aiemmassa laissa olleet kriteerit.

Laki siis sisältää monta periaatteellisesti hyvin ongelmallista kohtaa, mutta toisaalta monta käytäntöjä keventävää muotoilua. Laki on kirjoitettu monin kohdin niin, että se mahdollistaa erilaisia tulkintoja. Oikeusministeriön eräät ennakkotulkinnat tukevat sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista. On siksi tärkeää, että oikeusministeriö myös laatii laille sellaiset soveltamisohjeet, jotka takaavat sukupuolivähemmistöille tasalaatuiset ja tasa-arvolain mukaiset syrjimättömät palvelut nimiasioissa.

Nimilain ympärillä on ollut kampanja, jossa Seta, Trasek, Dreamwear Club, Translasten ja nuorten perheet, Sateenkaariperheet ja Amnesty Internationalin Suomen osasto ovat olleet aktiivisesti vaikuttamassa transihmisille ongelmallisten kohtien muotoiluun. Kiitän kaikkia järjestöjä ja yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat antaneet panoksensa vaikuttamistyössä.
Avatar
Anukatariina
Madam
 
Viestit: 403
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 6:50 pm
Paikkakunta: Helsinki

Paluu Café

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa